Sobre l’autoconsum i el Reial Decret que ens obliga a pagar.

Ha entrat en vigor el Reial Decret 200 /2015 de 9 d’octubre, que regula de producció d’electricitat per l’autoconsum. Aquest nou decret imposa un cost sobre l’energia produïda en la nostra instal·lació , energia que no necessàriament ha de ser injectada a la xarxa.
El manteniment de la xarxa elèctrica té un cost molt elevat. L’estat considera que és injust que les persones més humils de la societat , aquelles que no tenen possibilitat de tenir una xarxa d’autoconsum hagin de pagar més pel manteniment, que aquelles persones amb una instal·lació fotovoltaica que necessitin puntualment energia de la xarxa elèctrica.
Aquest és un argumentari que , explicat d’aquesta forma , hi estaríem tots d’acord.
Per tant s’estableix un càrrec fixe segons la potència contractada , un càrrec variable en funció del consum i un càrrec per l’energia produïda en la nostra instal·lació (sempre que tinguem una instal·lació per sobre dels 10 KW)
Però la realitat és que algunes empreses elèctriques han fet grans i costoses inversions en instal·lacions de producció d’electricitat de cicle combinat de gas, i a més a més han errat la predicció de creixement del consum, el que significa que no recuperaran les inversions.
És inevitable de pensar que aquest factor ha estat determinant en l’elaboració del Reial Decret.
Cal tenir en compte que aquest decret perjudica sobretot empreses i no tant sols a les persones, i que per tant limita l’activitat empresarial, el desenvolupament del país i no ajuda a mitigar l’escalfament global (factor determinant)
Cal tenir en compte que el canvi cap a l´ús de les energies renovables ja s’ha iniciat i que per tant, si s’endarrereix aquest canvi, l’únic que farem és afrontar el canvi amb pitjors condicions.